fbpx
  • INFORMEAZA-TE SI FII CEL MAI BUN!

    • Home
    • News
    • Single News

Blog

Cinci nutrienti de prima importanta pentru organism (partea 1)

Suntem ceea ce mancam. Nu credem ca mai este cineva care nu stie ca alimentatia si activitatea fizica sunt cele care ne mentin sanatatea in parametri optimi. In materialul de azi va vom prezenta cinci nutrienti, rolul lor pentru organism si sursele alimentare obisnuite, din carea acestia pot fi procurati.

Acidul folic sau Vitamina B9 cum mai este denumit ajuta la formarea globulelor rosii si la diviziunea celulara. Sursele alimentare din care acest nutrient poate fi obtinut sunt ficatul, cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, fructe, nuci, drojdie de bere. Adultii au nevoie de aproximativ 300-330 micrograme de Vitamina B9/zi. Ficatul, de exemplu, are 260 micrograme la 100 grame produs, in timp ce nucile au 200 micrograme, iar cerealele au 140 micrograme la 100 grame de produs.

Zincul are un rol important in cresterea si reproducerea enzimelor, unele dintre ele cu functii vitale in organism. Zincul intareste sistemul imunitar si timusul, o glanda cu rol epiteliu secretor si organ limfatic. Zincul se regaseste in alimente precum lactate, oua, peste, uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece. La adulti, doza zilnica recomandata se situeaza intre 20 si 50 miligrame de zinc, in functie de activitatea fizica pe care o desfasoara fiecare. Daca va simtiti obositi sau aveti greturi, dureri abdominale, una din cauze poate fi excesul de zinc. Indicat este sa consultati un medic pentru orice problema de sanatate pe care o aveti.

Seleniu. Va amintiti de Berzelius de la orele de chimie? Ei bine, Berzelius a descoperit Seleniul in 1817, iar azi ocupa un rol important pe tabla mineralelor esentiale pentru o buna functionare a organismului. Seleniul are un rol antioxidant si il regasim in lactate peste, carne, cereale integrale, vegetale cu frunze verzi, ciuperci sau usturoi. Doza zilnica recomanda de seleniu este de aproximativ 55 micrograme, in timp ce doza maxima considerata sigura este de 400 micrograme, aceasta valoare putand fi atinsa mai ales in zonele cu deficienta de seleniu, cum ar fi zonele glaciare.

Fosforul este cunoscut pentru actiunea benefica de intretinere a oaselor si dintilor. Organismul uman poate sintetiza forfor din alimente precum galbenus de ou, peste, fructe de mare, carne, cereale integrale, legume, soia, lactate. Un adult are nevoie de ~ 700 miligrame de fosfor in fiecare zi.

Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, dar este esential pentru buna functionare a glandei tiroide si promovarea functiilor celulare. Iodul se gaseste in peste, fructe de mare, cereale integrale, vegetale cu frunze verzi, ardei, alge, sare iodata. Necesarul zilnic de iod la adult este de aproximativ 150 micrograme. Lipsa sau excesul de iod pot genera probleme ale tiroidei, dar si alte afectiuni.

Acesta este un prim episod din lista celor pe care vrem sa le facem pentru a va supune atentiei cei mai importanti nutrienti pentru o buna functionare a organismului. Ramaneti pe blog pentru a citi si alte articole despre sanatate.

Parteneri