Antrenamentul este o “tensiune” aplicata corpului nostru. Prin adaptarea la aceasta tensiune apar si rezultatele dorite. Ce se intampla, insa, atunci cand tensiunea/stresul este atat de intensa/intens, astfel incat corpul nostru esueaza in a se adapta? Ori, ce se intampla daca nivelul tensiunii este constant pentru puterile corpului nostru? Vorbim in aceasta situatie de un supraantrenament, iar daca situatia nu este gestionata corect, aceasta poate duce la scaderea performantelor sportive, poate afecta sanatatea, dar si starea de spirit.
Semnele supraantrenamentului, de care orice sportiv si instructor de fitness ori personal trainer trebuie sa tina cont, se impart in trei categorii principale. Avertizarile timpurii pot trece neobservate la inceput, dar, daca acestea nu sunt identificate in timp util, ele pot duce la boli cronice, leziuni si demotivare.
Mai jos exemplificam cele trei categorii de semne ale supraantrenamentului, astfel incat orice instructor de fitness sau personal sa le poata identifica si sa poata preveni diverse situatii nedorite:
1. Semnele fiziologice ale supraantrenamentului – ametelile, durerile de cap, dispneea, durerile de stomac, disconfortul gastric, oboseala, insomnia sunt doar cateva dintre aceste semne. Ca si instructor acreditat in fitness sau personal training trebuie sa acorzi o atentie deosebita starii fizice a clientului si sa adaptezi antrenamentul astfel incat sa nu apara astfel de incidente. Acestea sunt neplacute pentru clienti, dar pot fi si pentru tine mai tarziu, deoarece iti poti pierde clientul din cauza neglijentei.
2. Semnele emotionale ale supraantrenamentului – in aceasta categorie includem anxietatea, depresia, panica, lipsa de interes, plictiseala sau pierderea respectului fata de sine. Ca si instructor de fitness sau personal trainer ai datoria de a comunica in permanenta cu clientul tai si de a-i intelege nevoile. Motivatia este un punct cheie pentru construirea unei relatii solide si de lunga durata cu un client.
3. Semnele comportamentale ale supraantrenamentului – acestea sunt mai greu de observat, deoarece tin si de viata privata a clientului. Tulburarile de somn, senzatia permanenta de oboseala, uitarea, lipsa de atentie, regimul alimentar haotic sunt cateva dintre semnele comportamentale ale supraantrenamentului. Pentru a identifica aceste semne este bine sa ai o buna comunicare cu clientul, sa ii intelegi programul, sa povestiti despre activitatile lui si sa concepeti un antrenament care sa ii redea energia si sa nu ii creeze un disconfort.
Daca observati aceste semne la clientii vostri, este indicat sa ii acordati timp pentru odihna si recuperare. Poti inlocui antrenamentul de intensitate cu sesiuni de meditatie si yoga sau plimvari relaxante in aer liber.
Daca vrei sa pastrezi un client pe termen lung, trebuie sa te adaptezi programului sau, sa ii intelegi modul de functionare si sa intocmesti un plan de antrenament care sa aduca beneficii, nicidecum sa ii creeze neplaceri.