Odata cu inaintarea in varsta, au loc tot felul de modificari fiziologice in organismul nostru. Aceste schimbari, precum si diverse afectiuni specifice varstei, solicita mai multa atentie din partea noastra asupra alimentatiei, pentru a ne asigura ca beneficiem de toti nutrientii de care organismul nostru are nevoie.
In primul rand, nutrientii sunt absorbiti mai greu, pentru ca sistemul digestiv nu mai are aceeasi capacitate de a procesa alimentele. Totodata, apare si incetinirea metabolismului, ceea ce poate duce la ingrasare, pentru ca organismul nu mai arde la fel de multe calorii ca inainte.
De asemenea, pierderea apetitului, alterarea gustului si a mirosului, intolerante la tot felul de alimente, probleme cu dantura, sunt probleme des intalnite in cazul persoanelor varstnice. Toate acestea pot modifica modul in care ne hranim si pot rezulta probleme de sanatate destul de mari, daca nu le tratam cu seriozitate.
- Fructele si legumele joaca un rol important in alimentatia varstnicilor, datorita proprietatilor anti-oxidante si continutului mare de vitamine si fibre.
- Reducerea consumului de sare, mai ales daca exista probleme de sanatate pentru care sarea este contraindicata si/sau se urmeaza anumite tratamente.
- Consumul de fibre este indicat, mai ales daca exista probleme cu constipatia.
- Calciul este, de asemenea, foarte important pentru buna functionare a oaselor.
- Adesea, in cazul varstnicilor dispare senzatia de sete, insa organismul are in continuare nevoie sa se hidrateze corespunzator. Consumul de lichide este vital.
Mai multe despre acest subiect si despre nutritie, in general, puteti afla la cursurile noastre de Tehnician Nutritionist.