fbpx
 • INFORMEAZA-TE SI FII CEL MAI BUN!

  • Home
  • News
  • Single News

Blog

Clarificari privind legea 256/2015 referitoare la Dieteticieni Nutritionisti

In urma neclaritatilor generate de noile norme metodologice de aplicare a legii 256/2015, ne propunem sa aducem clarificari privind diferentierea dintre ocupatiile de Tehnician Nutritionist, Dietetician Nutritionist si Doctor in diabet,  nutritie si boli metabolice.

Diferenta intre tehnician nutritionist si dietetician nutritionist

Mai jos regasiti informatii privind Legea 256/2015, precum si definitia fiecarei ocupatii in parte, asftel evidentiind diferenta dintre cele trei.

DIETETICIAN

Definiție conform legii 256/2015:  Profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutriții echilibrate a individului și colectivităților umane, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influențate nutrițional și prin promovarea, menținerea și recuperarea sănătății prin mijloace dietetice.

Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România:

CAPITOLUL I Dispoziții generale

Art. 2. –

(1) Profesia de dietetician este o profesie liberală, în domeniul sănătății umane, furnizoare de servicii conexe actului medical.

(2) Profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutriții echilibrate a individului și colectivităților umane, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influențate nutrițional și prin promovarea, menținerea și recuperarea sănătății prin mijloace dietetice.

Art. 3. –

(1) În exercitarea profesiei, dieteticianul aplică știința nutriției și dieteticii în alimentația și educația pe teme de alimentație a pacienților/beneficiarilor de servicii de nutriție și dietetică, cât și a persoanelor ca subiect individual, atât a celor sănătoase, cât și a celor bolnave.

CAPITOLUL VI Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 17. –

Pentru a exercita profesia de dietetician cu liberă practică, acesta trebuie să devină membru al CDR prin obținerea autorizației de liberă practică, conform art. 5 alin. (4), în cel mult 5 ani de la absolvirea studiilor de licență.

NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 256 / 2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România.

Art. 1 – Colegiul Dieteticienilor din România avizează formările profesionale în domeniul nutriţiei şi dieteticii, realizate de entităţi furnizoare de formare profesională de profil, conform procedurii specifice emise de Colegiul Dieteticienilor din România.

Art. 2 – Pentru exercitarea controlului profesiei, Colegiul Dieteticienilor din România poate verifica, din oficiu sau pe baza sesizărilor beneficiarilor de servicii sau a sesizărilor altor autorităţi şi entităţi, inclusiv prescripţiile şi indicaţiile de dietetică si nutriţie emise de dieteticieni, iar dacă constată elemente de malpraxis, iniţiază procedurile de cercetare disciplinara și/sau alte proceduri prevazute de lege, inclusiv sesizarea instituțiilor abilitate, dacă este cazul.

MEDIC IN DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE

Doctor Dietetician

Definiție: Specialitatea Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice implică însuşirea abilităţilor privind screeningul, diagnosticul, măsurile de prevenţie şi managementul clinic general al tuturor aspectelor diabetului zaharat şi al complicaţiilor sale (acute şi cronice), cât şi al altor boli metabolice.

In plus, abordează atât nutriţia individului sănătos, cat şi evaluarea stării de nutriţie, managementul nutriţional şi dietoterapia în patologia clinică. Specialiştii vor fi capabili sa diagnosticheze, sa evalueze şi sa acorde îngrijirile medicale necesare unui pacient cu diabet zaharat necomplicat sau în condiţiile unei patologii multiple asociate.  De asemenea, aceștia vor fi abilitaţi să evalueze mecanismele şi să aplice mijloacele adecvate pentru a preveni şi controla obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, hiperuricemiile şi alte boli cu implicaţii metabolice şi nutriţionale, să conducă educaţia medicală terapeutică şi activitatea de cercetare în domeniu.

TEHNICIAN NUTRIȚIONIST

Definiție: Persoana cu studii medii, absolventa de Curs de Formare Profesionala de tip Calificare, autorizat de catre Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Educatiei Nationale.

Curs Tehnician Nutritionist

Atributiile si limitarile tehnicianului nutritionist:

 • Tehnicianul nutritionist poate oferi sfaturi, recomandari generale, consultanta despre nutritie si mangementul greutatii, pentru persoanele sanatoase.
 • Poate colabora cu dieteticieni si personal medical, sprijinindu-le clientii in atingerea scopului.
 • Tehnicianul nutritionist nu poate oferi sfaturi, recomandari, diete etc. persoanelor cu probleme de sanatate, nu poate interpreta analize, scrie retete.
 • Singurele persoane care pot prescrie diete in functie de patologii (probleme medicale) sunt DIETETICIENII NUTRIȚIONIȘTI.

In concluzie, Legea 256/2015 se aplica exclusiv ocupatiei de Dietetician Nutritionist care este reglementata ca meserie de sine statatoare.

Cursul pentru obtinerea calificarii de Tehnician Nutritionist se recomanda persoanelor care vor sa invete mai multe despre sanatate si management al greutatii. Acesta nu substituie studiile de specialitate in  dietetca si nutritie sau alte studii medicale.

Cursul se adreseaza persoanelor care vor sa dobandeasca cunostinte despre nutritie, pe care sa le foloseasca in beneficiul propriu si al familiei/prietenilor pentru a adopta un stil de viata sanatos.

Fitness Education School nu certifica medici sau dieteticieni, Educatia Universitara avand acest rol.

Fitness Education School ofera cursuri de formare profesionala pentru persoane care doresc sa ofere consiliere generala in nutritie. Informatia predata la curs este clara si nu este interpretabila, materialele predate fiind concepute si scrise de catre experti in domeniu: doctori in diabet, nutritie si boli metabolice.

Competentele profesionale dobandite in urma Cursului de Tehnician Nutritionist sunt:

 • Principiile alimentare si valoarea nutritiva
 • Metode de gastrotehnie
 • Alimentatia copiilor si adolescentilor
 • Alimentatia sportivilor
 • Alimentatia femeii gravide
 • Alimentatia batranilor
 • Alimentatia rationala in colectivitati

Fitness Education School nu incurajeaza, aproba sau promoveaza ideile de false tratamente si persoanele care se autointituleaza sub false denumiri de tip “NUTRITIONIST”. Cursurile noastre sunt realizate pentru a oferi bazele nutritiei sanatoase omului de rand.

Parteneri